Image of a man pondering in front of text that says "Quiz Time"

Quiz: Test Your Knowledge! Are You Arthritis Aware?

Heather Bridge Arthritis, Foot pain, Knee pain, Neck pain

 

Can you ace this quiz and prove that you’re 100% arthritis aware?

 

If you think you have arthritis, physiotherapy can help reduce pain and prevent osteoarthritis progression, find a clinic near you to start getting better today!

Find a clinic button that links to pt Health's find a clinic page

 

 

[/text_output]
Question 1: True or False: In addition to joints, arthritis can affect the heart, lungs, eyes, kidneys, skin, and hair.
Answer: True

Question 2: How many Canadians currently live with arthritis?
Answer: 1 in 5 or over 6 million Canadians.

Question 3: True or False: Arthritis is not a serious condition and can be left untreated without any issues.
Answer: False! Arthritis is a very serious condition and you should seek treatment for it as soon as you can to prevent or slow progression

Question 4: Which of these famous people have arthritis?
Answer: Tiger Woods! Tiger developed knee osteoarthritis following an ACL injury. Did you know that approximately 50% of people who injure their ACL will develop knee osteoarthritis within 10 years?

Question 5: In Canada, what is the most common type of arthritis?
Answer: Osteoarthritis is the most common form of arthritis affecting more people than all other kinds of arthritis combined!

Question 6: Myth or Fact: Injuries that happened many years ago, and have healed, can increase your risk of developing osteoarthritis.
Answer: Fact! About 50% of people with traumatic joint injury develop osteoarthritis, this accounts for approximately 12% of all osteoarthritis cases.

Question 7: You can reduce your risk, prevent, or delay the onset of certain types of arthritis by doing what?
Answer: All of the above! Quitting smoking can reduce your risk of developing rheumatoid arthritis. While maintaining an ideal weight, avoiding sports injuries, and physiotherapy can all reduce your risk of developing osteoarthritis.

Question 8: Myth or Fact: Arthritis is a normal part of ageing that everyone needs to accept.
Answer: Myth! This is by far one of the biggest arthritis myths out there. While age is associated with the development of arthritis, you do not have to accept it as part of ageing! Physiotherapy along with a healthy lifestyle can significantly reduce your risk of developing many types of arthritis!

Question 9: Who is more likely to have arthritis?
Answer: Women are more likely to have arthritis. Currently, women account for 59.5 % of people with arthritis meaning that 1 in 4 women and 1 in 6 Canadian men have arthritis.

Question 10: Which is not a symptom of arthritis?
Answer: Hypermobility or being double jointed is not a symptom of arthritis but it can be a risk factor for developing osteoarthritis.

Share this Post